Позиція телеканалу Al Jazeera та корупційні схеми нової влади: докази та медійна боротьба

Не минуло й трьох днів з минулої публікації катарського телеканалу Al Jazeera про корупційні схеми за участі представників минулої та теперішньої влади – Павла Фукса та Сергія Курченка як вийшов новий скандальний матеріал, що вже значно сильніше дискредитує українську владу. На цей раз вже йде мова про розподіл повернутих до державного бюджету півтора мільярда Януковича, конфіскованих із заморожених банківських рахунків.

Варто зазначити, що в матеріалі було опубліковано раніше засекречене судове рішення, згідно з яким з рахунків Віктора Януковича було конфісковано 1,5 млрд. доларів США. Згідно з логікою авторів статті дане рішення не має жодної ознаки державної таємниці та має бути опубліковано в обов’язковому порядку, зважаючи на значний суспільний резонанс. Отже, логічно було б звинуватити генерального прокурора України Юрія Луценка у значному перевищенні службових повноважень та вимагати його притягнення до кримінальної відповідальності. Але все ж варто підкреслити, що в матеріалі арабського видання відсутня критика джерела, відсутня перевірка на достовірність викладеного матеріалу.

Опублікований документ містить інформацію щодо схем по відмиванню здобутих злочинним шляхом коштів сім’ї Віктора Януковича та його родини через групу компаній СЕПЕК, яку згідно версії слідства безпосередньо очолював міліонер Сергій Курченко, одна з найбільш наближених осіб до родини колишнього Президента.

В другій частині статті йде мова про використання відсуджених коштів. Використання даних коштів було закладене як одне з джерел прибутків спеціального фонду Державного бюджету на 2016 р. З іншої сторони у матеріалі є звинувачення у відмиванні коштів окремими наближеними до нинішнього Президента особами, такими як Валерія Гонтарєва, Дмитро Вовк, Марк Пасенюк, Володимир Демчишин та інші. Зазначається, що певну вигоду з даних операцій могли отримати і інші наближені до Петра Порошенка особи. Варто зазначити, що жодної реакції з боку перелічених осіб чи Адміністрації Президента поки що не було.

Варто зазначити, що за останній тиждень це вже другий матеріал арабського телеканалу щодо корупційних схем, що пов’язують оточення діючого Президента України Петра Порошенка та коло найближчих осіб екс-президента Віктора Януковича. Отже, можна прийти до висновку, що публікація цих двох матеріалів певним чином пов’язана та ймовірність написання третього матеріалу, ще більш викриваючого, в найближчі дні є досить високою.

Підсумовуючи, варто вказати, що всі вище наведені факти можна прийти до висновку, що опубліковані матеріали є невід’ємною складовою піар-компанії, що ведеться проти Петра Порошенка та вище зазначених осіб. Достовірність наведених документів можна поставити під сумнів, а серед наведених матеріалів є місце фактам, які можна було б легко сфабрикувати, а отже тут можна вести мову про жорстку медійну боротьбу, яка ведеться за участі досить авторитетних ЗМІ як на внутрішній, так і на зовнішній інформаційній арені.

print