Президентські вибори в Чехії: прихована загроза чи потенційний партнер

Сьогодні, 12 січня стартував перший тур президентських виборів в Чехії, протриває він до завтра, 13 січня. Головна боротьба відбудеться між чинним Президентом Чехії Мілошом Земаном та науковцем, членом Чеської академії наук Іржи Драгошем.

Чинний Президент Чехії, Мілош Земан, досить часто сприймається як прихильник Росії та особисто Володимира Путіна. Він послідовно виступає за скасування санкцій проти країни-агресора та вважає за необхідне досягнення компромісу між Україною та Росією стосовно Криму – Російська Федерація повинна заплатити за Крим грошима або газом. Також він один з небагатьох європейських лідерів постійно зустрічається з Володимиром Путіним, а під час тих зустрічей спілкується російською мовою, демонструючи своє дружнє ставлення до Росії. Відносини Чехії з Європейським Союзом значною мірою погіршились за його правління, оскільки Мілош Земан часто проводить політику всупереч позиції Європейському Союзу, хоча в своїх інтерв’ю постійно наголошує на важливості Європейського Союзу для Чехії та постійно критикує євроскептиків.

Іржи Драгош наразі вважається неформальним лідером розрізненої чеської опозиції, має досить високий моральний авторитет як член Чеської академії наук. У своїх інтерв’ю він постійно критикує чинного президента за популізм та зв’язки з Російською Федерацією. Опозиційний кандидат неодноразово заявляв, що Володимир Путін чинить вплив на президентські вибори та відіграв серйозну роль у фактичній перемозі чинної влади на парламентських виборах восени 2017 р. Іржи Драгош вважається типовим єврооптимістом, послідовно виступаючи за європейську інтеграцію та виступаючи прихильником політики Європейського Союзу щодо України та Росії.

Серед інших кандидатів можна виділити композитора Міхала Горачека та колишнього прем’єр-міністра Чехії Міхала Тополанека. Міхал Тополанек користується популярністю в аполітично налаштованої частини населення країни. Популярність даної категорії кандидатів значно впала, що свідчить про накал політичних пристрастей в Чехії в останні роки та загостренням поляризації між прихильниками Міілоша Земана та розпорошеної чеської опозиції. Міхал Горачек сприймається як другий лідер опозиції, на рівні з Іржи Драгошем

Згідно з даними соціологічних опитувань жоден з кандидатів не набере переваги в першому турі президентських виборів. Найімовірніше перевагу здобуде чинний президент, Мілош Земан, за якого готові віддати свої голоси він 44% до 47% виборців, за його конкурента, Іржи Драгоша, готові віддати свої голоси від 35% до 42%.

У другому ж турі президентських виборів в Чехії на нас найімовірніше чекає двобій між чинним президентом, Мілошем Земаном та неформальним лідером опозиції Іржи Драгошем. Його результат прогнозувати досить важко, найімовірніше розрив між обома кандидатами складатиме менше 5 %. Іржи Драгош скоротить відрив за рахунок прихильників екс-прем’єра Міхала Горачека. Вирішальну ж роль зіграє аполітичний електорат, який ще не визначився кого підтримає у другому турі.

Отже, найімовірніше в найближчі тижні в Чехії відбудеться чергове загострення політичної боротьби, внаслідок якої президентом Чехії стане або прихильник поміркованого зближення з Російською Федерацією, або ж євро оптиміст, що виступає за послідовний рух в межах політики Європейського Союзу. У випадку перемоги Земана на Чехію чекає подальша політична поляризація чеського суспільства, а у випадку перемоги Іржи Драгоша – поступове згасання політичної опори Росії в цій країні.

print