Коаліціада в Німеччині – формати та перспективи

За підсумками парламентських виборів, що в Німеччині 24 вересня 2017 року до бундестагу, нижньої палати німецького парламенту пройшло шість політичних партій – блок Християнсько-Демократичного Союзу та Християнсько-Соціального Союзу на чолі з чинним канцлером Ангелою Меркель, Соціал-Демократична партія, головний опонент ХДС, одночасно колишній партнер по коаліції, євроскептична партія «Альтернатива для Німеччини», ліберальна Вільна Демократична партія, Ліві та зелний блок Зелені/Союз 90.

Одразу ж по закінченню виборів ключовим питанням стала потреба формування правлячої коаліції. Ангела Меркель як лідер перемагаючої партії вже четвертий раз почала переговори про формування правлячої партії. Зважаючи на специфіку партійної системи, де з такими партіями як Ліві чи «Альтернатива для Німеччини» жодна з парламентських політичних сил не вступатиме в переговори щодо формування коаліції через сильну загрозу різкого падіння партійних рейтингів. А отже до кола партій, що ведуть переговори про формування коаліції належать Християнські демократи, Соціал-демократи, Вільні демократи та Зелені.

Згідно з результатами минулих виборів серед чотирьох потенційно коаліційних партій неможливо сформувати коаліцію без участі Християнських демократів. А отже три інші політичні сили почали шукати можливості для укладання коаліційної угоди. Наразі існує два варіанти для формування коаліції. Перший варіант – формат коаліції, що був сформований за результатом минулих виборів за участю ХДС та СДП, другий варіант – т. зв. ямайська коаліція, що отримала своє неформальне ім’я через те, що партійні кольори політичних сил, що беруть участь в коаліції (християнські демократи, вільні демократи та зелені) відповідають кольорам прапору Ямайки.

Протягом осені найпотенційнішим напрямом вважалось формування ямайської коаліції, першої в історії Німеччини, де коаліція сформована за участі трьох політичних сил. Дана коаліція на даний момент є більш лояльною по відношенню до України через послідовну позицію вільних демократів та зелених по відношенню до підтримки України на міжнародній арені, в тому числі в ЄС. Слабкою стороною цієї коаліції є її потенційна нетривкість, що і показав вихід з переговорів вільних демократів.

Іншим же ж варіантом, що інтенсивно просувається на даний момент є збереження великої коаліції у форматі ХДС-СДП. В даному форматі коаліції соціал-демократи відіграватимуть більш помітну роль ніж в минулій, а отже і підтримка України з боку даної коаліції буде відчутно меншою.

Зважаючи на те, що рейтинги партій, що вступали в коаліцію з християнськими демократами Меркель починали досить відчутно падати, то будь-який формат коаліції в Німеччині може призвести до розвалу коаліції в будь-який момент, оскільки молодші партнери по коаліції бажатимуть все більше повноважень в межах укладеної коаліції. Варто зазначити, що зважаючи на всі вищевказані фактори можливість поглиблення існуючої політичної кризи та подальших передчасних виборів є досить високою.

print